Hej! Maj-Lis Engqvist från Södertälje Teateramatörer (STA), hur gick det till när du blev statist i SVTs storsatsning Historien om Sverige?
- Jag sökte via statist.se som är en hemsida för statister/skådespelare och fick en roll som "Farmor".
Hur upplevde du den produktionen?
- Produktionen var mäktig och spännande. Det var bra folk runt omkring. Agerandet var tidstypiskt d.v.s. när man väl får på sig kläder så känner man sig som om man flyttat tillbaka i tiden. Scenen jag var med i höll till i Råbygården på Torekällberget i Södertälje, en byggnad som var byggd på 1770-talet. Min insats rörde sig om 1800-talet och det handlade om bl.a. husförhör, hur pigorna hade det och att de var väldigt unga. Även in på 1900-talet var det vanligt med pigor.
Finns det något från ditt amatörteaterengagemang som du tog med dig i den erfarenheten?
- Jag har ju tidigare varit med STA på Torekällberget och agerat bland folk i tidstypiska kläder. Teatern har gjort att man lätt kommer in i rollen.
Vad har du för tips till andra som också skulle vilja vara statister i sådana här produktioner?
- Det är stor skillnad mellan film och teater. På teatern agerar du fullt ut med gester etc. I filmen så är det de små detaljerna som syns. Dock när man är med som statist ska man vara beredd på att göra om och kanske många gånger. Tidsåtgången är ibland en hel dag för några minuters visning på film/TV.
Vad har amatörteatern för styrka när det gäller sådana här roller?
- Amatörteatern hjälper en in i känslan, som att sätta på sig kläder som är tidstypiska. Amatörteatern hjälper också när det gäller att våga vara ”sig själv” även om man är i en roll.
Alexis Quiroz
Comments