Inom amatörteatern möts nybörjare som professionella på en plats där passion och kreativitet får chans att blomstra. Likt i allt annat behöver vi förändra, förbättra och förnya oss för att i sin tur kunna utvecklas. Självklart hade amatörteatern aldrig varit något utan de vuxna som lägger tid och energi på att bygga upp och bevara våra kulturhus. Samtidigt behöver även unga få chansen att påverka och ge inflytande för att få sin röst hörd. Amatörteatern är sagt att vara en scen för alla, men får unga verkligen plats på denna konstnärliga scen?
"En investering inför framtiden är att låta unga konstnärer få bygga broar mellan redan etablerade kulturutövare och stora föreningar som ATR"
Frågan om ungas plats inom amatörteater är något som debatteras flitigt. Vissa menar att erfarenhet och ålder är väsentligt, medan andra anser att unga, nya och friska perspektiv tillför ny energi och dynamik till kulturen. Oavsett handlar det i huvudsak om att skapa en plattform och ett forum där unga känner att deras röster hörs och där deras idéer respekteras och i vissa fall blir till verklighet. Alltså att inte bara få en plats vid bordet utan även möjlighet till att föra sin talan.
En investering inför framtiden är att låta unga konstnärer få bygga broar mellan redan etablerade kulturutövare och stora föreningar som ATR. Amatörteaterorganisationer vars huvudfokus är på unga talanger behöver skapa inkluderande miljöer, skapa särskilda program och projekt som låter unga utforska och besluta. Det är viktigt att komma ihåg att amatörteatern skapar, formar och tränar unga konstnärer till att bygga självförtroende och utforska sitt konstnärliga uttryck. För att vi ska kunna få erfarna aktörer behöver vi välkomna de oerfarna och ge dem chansen att utvecklas. I slutändan handlar det om att skapa en balans mellan traditionen och tryggheten men samtidigt öppna dörrarna för förnyelse genom det unga inflytandet och på så sätt hålla konsten levande och relevant.
Mimosa Lu
Comments