top of page

"Vi vill inte känna oss delaktiga. Vi vill vara delaktiga!"

GirCon - Nördkultur norr om polcirkeln


Fr. V: Felicia Isaksson Hansson, Hanna Pekkari och Lina Brännström. Foto: Philipp Wittmann

Steget från scenen till att själv arrangera projekten Sommaren 2022 fick Felicia, Hanna och Lina jobb som statister under inspelningen av filmen Avgrunden i Kiruna. Samtliga hade träffats innan, bland annat under amatörteaterprojekt och via teatern på kulturskolan, men ingen av dem skulle säga att de kände varandra särskilt väl. Mötet den sommaren blev dock startskottet för ett gemensamt projekt, vars succé ingen av de tre hade kunnat drömma om.


Felicia hade länge varit intresserad av cosplay och när filminspelningen var över beslutade hen sig för att starta en studiecirkel om att arrangera cosplaykonvent.

- Jag har varit med i amatörteater, men jag tycker att sånt är svårt. Som skådespelare på teaterscenen förväntas du vara originell, tolka roller och skapa något utifrån dig själv. Som cosplayer kan du istället försöka kopiera och efterlikna en karaktär, vilket kan kännas mycket tryggare.


Det finns många cosplaykonvent i Sverige och fram tills GirCon genomfördes i Kiruna 2024 så fanns det nordligast konventet i Skellefteå. Eftersom det visade sig att även Hanna och Lina delade Felicias intresse för cosplay så började dem tillsammans att drömma om hur ett konvent skulle kunna se ut om det ägde rum i Kiruna. Och om ingen annan har kommit sig för att arrangera ett cosplaykonvent i Kiruna, då fick de väl lära sig arrangörskap och göra

det själva!


GirCon växer från en studiecirkel till ett riktigt konvent

Studiecirkeln pågick mellan hösten 2022 och våren 2023. Under den tiden deltog ytterligare två personer och gruppen var mellan 15 och 19 år. När studiecirkeln var slut så hade gruppen skapat en projektidé med både ett programförslag, en tidsplan och dessutom kommit fram till projektnamnet GirCon. Ordet giron är det samiska namnet på Kiruna och det betyder även fjällripa. När gruppen hade lämnat in sin rapport till Sensus, som var det studieförbund de jobbade med, hörde sedan Sensus av sig och frågade om gruppen ville prova att förverkliga sitt projekt. De ville nämligen göra en satsning för att ge ungdomar de redskapen som behövs för att de själva ska kunna ta kontroll över sin fritid och skapa de kulturarrangemang de tycker saknas. Felicia, Hanna och Lina nappade på förslaget och under sommaren 2023 fick de beskedet att deras ansökan gått igenom och att föreningen Leader Tornedalen 2030 skulle gå in med EU-medel på över en halv miljon för att de skulle kunna genomföra konventet i Kiruna.


På bilden: Deltagarna i cosplaytävlingen samlas på scenen. Foto: Lowa Sammelin
På bilden: Deltagarna i cosplaytävlingen samlas på scenen. Foto: Lowa Sammelin

Att växa tillsammans med projektet

Gruppen blev överlycklig, men samtidigt väldigt nervös. Plötsligt hade allt blivit så stort. Hanna berättar att det har varit mycket som känts stressigt under arbetet, men att hen även har växt mycket under projektets gång.

- Jag tror att jag hanterar stress mycket bättre nu, tack vare arbetet med GirCon. Vi har fått mer struktur och ordning på saker nu. Både Felicia och Lina håller med.

- Ja, i början kände jag att jag inte hade kontroll alls, skrattar Felicia. Det svåraste har nog varit att hitta tid till allt som ska göras och alla möten. Alla vi mött när vi har haft projektplanering med studieförbund, konsulter och företagare har ju varit vuxna, professionella människor. De jobbar ju med det här och kan ses på andra tider än vi som även måste hinna med skola och jobb, utöver arbetet med konventet.


Och trots att alla tre håller med om att GirCon är ett av det roligaste de har fått vara med om så har inte allt alltid varit så roligt.

- Ibland har det känts som att vi inte har tagits på allvar under olika möten, förklarar Lina. Trots att det har varit meningen att vi med hjälp av en projekthandledare själva ska få vara med på möten och fatta besluten så har ibland de vuxna vi mött velat vända sig till någon annan än oss när avtal ska slutas och problem ska lösas. Ibland har de faktiskt uttryckt sig riktigt nedsättande, som om de inte trott att vi vare sig vill eller kan bidra med något i projektet. Vi vill ju inte bara känna oss delaktiga i det här arbetet. Vi vill ju vara delaktiga!



Deltagare på konventet. Foto: Anna Nguyen
Deltagare på konventet. Foto: Anna Nguyen


Det var nog först under själva helgen då konventet genomfördes som alla tre kände att allt hade landat och att projektet hade lyckats. Hanna minns hur nervös hen var första gången de skulle gå upp på scenen och hälsa alla välkomna.

- Jag var livrädd! Jag hade nog lite panik, men i slutet av helgen när vi gick upp på scenen för sista gången så var det inte alls en lika stor deal. Det var mest bara kul!

- Ja, och vi hade ju varit så nervösa att det inte skulle komma någon, men vi hade över 500 biljetter bokade, utbrister Felicia.


Michael Lindström, workshopledare för cosplayhantverk, deltog även som utställare under GirCon. Foto: Lowa Sammelin

Men vad ÄR GirCon?

- GirCon är så mycket, men det handlar framför allt om nördkultur. Ofta är det populärkultur som du verkligen har snöat in dig på. Det kan vara anime, filmer, rollspel, cosplay och mycket, mycket mer, förklarar Lina.

- Ja, och vi ville att det här konventet skulle få bli ett safe space dit du kunde få komma och vara nördig tillsammans med andra, säger Felicia.

- Det har inte funnits så mycket utrymme för sånt här i Kiruna, fortsätter Hanna. Vi behöver fler trygga platser där vi kan träffas och få uttrycka starka intressen som inte är normativa.


Under konventet så mötte de många människor som de kände och som de redan hade gissat skulle uppskatta ett konvent som GirCon, men de mötte även folk från Kiruna som de aldrig träffat innan, trots att de visade sig att de delade väldigt många intressen.

- Jag tror det behövs flera kreativa mötesplatser, där vi får en chans att träffa andra och dela med oss av våra intressen till varandra, säger Lina.

- Och jag såg folk på konventet som annars brukar vara ganska blyga, berättar Felicia, men på GirCon kom de utklädda i cosplay och det hade jag inte väntat mig. Och det var väldigt blandade åldrar. Det finns nördar i alla åldrar, skrattar hen.


Henry, aka Softsiruis har precis hållit en workshop i cosplaymakeup. Foto: Anna Nguyen

Vad tar de med sig från projektet?

- Att det finns teaterinslag överallt, konstaterar Felicia. Hanna och Lina håller med. De berättar att under konventet erbjöds bland annat flera olika workshops som de även kan använda på teatern, som t.ex. kursen i cosplaymakeup där deltagarna fick lära sig att framhäva maskulina drag och kursen i cosplayhantverk där de fick skapa egna masker och

cosplayutrustning.

- Särskilt passen med rollspel tror jag är bra för teaterutveckling, eftersom mycket bygger på att du tränar dig på att improvisera fram en historia tillsammans med andra. Där får du verkligen jobba med karaktärsutveckling, menar Hanna.

- Och eftersom vi oftast sitter vid ett bord och resultaten av olika konflikter avgörs med

tärningar så blir fantasin mycket viktigare än kroppsspråket, påpekar Felicia. Fokus flyttas från dig som person till historien du berättar.

Och alla tre hoppas att det här konventet är något de kan göra om igen nästa år, för nu har de verktygen för det och de vet vad de vill.

- Det har känts så kul att få sin röst hörd, för ibland känns det som att du kan ha en massa roliga eller bra idéer, fast det är ingen som vill lyssna på dig, konstaterar Felicia.

- Det kändes bra att vara den personen som folk kom fram till under konventet och ställde frågor till, säger Lina stolt. Vi var liksom där och tog kontroll.

- Ja, och det är kul att ha kontroll! säger Hanna och alla tre skrattar.


Gudrun Skogsberg

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page