top of page

Teater Fabula 10 år


Anna, Joel, Annika och Peter repeterar Färdknäpp
Anna, Joel, Annika och Peter repeterar Färdknäpp

Hej Siri Beer Boman en av grundarna och tillika konstnärlig ledare/regissör/skådespelare på Teater Fabula!


Varför startades Teater Fabula? Hur gick det till?

-Teater Fabula bildades år 2004 av mig och Nicolas Mahé som hade teaterdrömmar att förverkliga. Det var drömmar om pjäser att sätta upp, roller att spela, spelplatser att erövra. Därför blev Teater Fabula en ideell förening som under åren har hittat sin egen plats i Stockholms teaterliv. Genom Teater Fabula skapar vi våra egna möjligheter och bjuder på teaterupplevelser i olika former. Teatern finns ständigt i våra tankar.


Vad innebär det att vara en fri teatergrupp? Och varför blev det den formen?

- Att vara en fri teatergrupp innebär för oss att vi kan driva Teater Fabula och arbeta utifrån vårt eget tycke och smak, vi kan sätta upp vilka pjäser vi vill och arbeta med de skådespelare som vi önskar. Men det innebär också att vi inte har några bidrag mer än från de två studiecirklar vi bedriver, vilket i sin tur betyder att varje såld biljett blir väldigt viktig för att vi ska ha råd att hyra scen i Stockholm samt kunna betala uppföranderätt och översättare där vi valt en pjäs som kräver det.






Hur är det att driva teater via studiecirklar?

- Vi har haft studiecirklar hos ABF sedan 2013 och det har givit oss chansen att få visst bidrag. Samarbetet fungerar jättebra. ABF är en stor organisation som även kan hjälpa till att marknadsföra oss genom att vi finns med i deras kalendarium samt i deras nyhetsbrev. Dock har det de sista åren märkts av att studieförbunden varit i blåsväder. Allt har blivit striktare och det är därför svårare att få bidrag för annat än till exempel scenografi och rekvisita. Även bidragssumman per studiecirkel har krympt.


Berätta mer om musiken! Hur kommer det sig att ni har livemusik och musiker?

- Jag som är konstnärliga ledare och grundare, har alltid haft en dröm om att ha musiker knutna till Fabula, så att de kan skriva musiken utifrån de önskemål vi har för varje uppsättning. Att dessutom ha livemusik kopplat till före-ställningarna kändes extra lyxigt för så väl ensemble som publik. Då är det bra att ha goda kontakter genom att min och vår sufflös Åsas man är musiker. Genom dem kunde min dröm gå i uppfyllelse 2009. Det var första gången som musik skapades specifikt till en av våra uppsättningar, Första lyan. Sedan blev det livemusik från och med 2019, då vi spelade Maria Bloms Under hallonbusken. Det är tillsammans med gitarristerna Joakim Nilsson & Mikael Stenberg, trummisen Niklas Boman & basisten Thomas Florén som musiken skapas. Hittills har ensemblen utifrån de känslor som väcks i varje text vi arbetat med valt ut ord som musikerna fått och som de sedan har skapat musiken utifrån. Ett lyckat koncept so far.


Vad är det bästa med Teater Fabula?

- Det bästa med Teater Fabula är att vi under 20 år byggt upp en stabil och väl fungerade teatergrupp. Vi har alltid fullt på våra föreställningar och vår publik är oerhört generösa med att stötta och berömma. Det känns extra härligt, eftersom vi arbetar ideellt och på vår fritid.

Vi har också lyckats skapa vår egen stil, där publiken vid varje föreställning bjuds in till en foajé med stämning utifrån vilken föreställning vi spelar. När vi spelade August Strindbergs Första varningen välkomnades publiken ner i teaterns värld för att förflyttas till 1892 och Strindbergs samtid för en stund, med bland annat absint och gulnade familjefotografier.


Vad är fabclub? Varför startade ni detta?

FabClub är våra kvällar då vi vill visa upp smakprov på kommande uppsättning, erbjuda livemusik och bar för vår publik. Det är även ett sätt för vår publik att stödja oss, där alla intäkter går oavkortat till våra uppsättningar. Genom FabClub får vi även tillfälle att nätverka med vår publik. Dessa kvällar är väldigt uppskattade och vi får chansen att pröva våra uppsättningar.


Hur ska ni fira 20 års dagen?

- Vi kommer att fira vårt 20-årsjubileum genom att spela Willy Russells komedi "Färdknäpp" 22–26 april. Själva årsdagen är 28 april. Vi välkomnar alla som vill fira med oss, denna gång förflyttar vi oss till 80-talet, något som så klart kommer att märkas redan när ni stiger in i foajén.


Teater Fabula sätter upp Willy Russells komedi Färdknäpp – One for the road. Välkomna till radhusområdet Riddarhöjden, där Gunnar fyller 45 år och har ångest. Hustrun Pia fixar och tröstar. Grannarna och ungdomskompisarna Roger och Anna kommer på födelsedagsmiddag. Gunnar har tröttnat på det inrutade radshuslivet och bestämmer sig för att ge sig i väg ut på vägarna. Samtidigt vilar ett orosmoln över Riddarhöjden. Det härjar en mystisk marodör i området, som har slagit sönder trädgårdsstatyer och sprayat områdets formklippta buskar med färg och dekorerat dem med diverse sexuella attribut. Något som fått radhusområdet i uppror. Varmt välkomna till Riddarhöjden, om ni kan, vill och vågar.


Ensemble: Pia – Annika Ingeson Gunnar – Joel Nordeman Anna – Anna Molarin Roger – Peter Axelsson

Regi – Siri Beer Boman Scenografi – Cecilia Sandstedt Musiker – Niklas Boman & Mikael Stenberg Sufflör – Åsa Le Mon


9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page