Den gestaltande kören Körklangen spelar i mars musikalen ”Fiskaren och gud” av Ulf Fembro på Kulturhuset Najaden i Halmstad. Det är en berättelse om en liten fiskeby vid kusten och deras kamp för överlevnad i en tid som präglas av kyrkans förtryck.
Tillvaron kan vara svår i den lilla fiskebyn på 1800-talet i södra Halland, men också underbar och sprudlande av liv. ”Att leva är stort och att leva är svårt” sjunger fiskare Järn och hans hustru Karin som har nio barn. När landshövdingen och biskopen bestämmer att en rikt utsmyckad kyrka ska byggas i byn på bybornas bekostnad blir prövningarna alltför svåra för familjen Järn. Familjen svälter och en dag bestämmer sig Järn för att de ska ge sig ut och fiska mitt i en dånande storm för att få in mat till barnen. Men i stormen förliser båten och hustrun Karin och en av sönerna drunknar. Järn är förtvivlad och bestämmer sig för att försöka rädda byn och sin familj. Han stjäl den nya kyrkans krucifix i renaste guld, säljer det och ger pengarna tillbaka till byborna. När stölden avslöjas erkänner Järn sitt brott, men märkligt nog är det inte han som blir straffad. Ett mirakel inträffar när jorden öppnar sig och slukar den nya kyrkan med biskop och allt.
Berättelsen är ursprungligen en novell av Ulf Stark och har omvandlats till teater av regissören och dramatikern Ulf Fembro. Hans söner, John och Fritz Fembro har skrivit musiken som i Körklangens uppsättning framförs med piano, framfört av Gerry Andersson, och kör i ledning av Anna Mörner. Repetitionerna har pågått sedan i höstas och resulterar i tre föreställningar i mars. Flera familjesamarbeten förekommer i uppsättningen, inte bara gällande manus och musik.
Huvudrollsinnehavaren Per Mörner Ringström, inhyrd professionell sångare, är son till körledare Anna Mörner och hans fru har gjort illustrationerna till föreställningen. Barn i åldrarna 10-14 år medverkar också och Simon Flensburg, som spelar Järns äldste son Göran, är son till Charlotte Flensburg som spelar Karin Järn.
- Det är en extra härlig upplevelse att få göra ett sådant projekt med sitt barn, säger Charlotte. Även om jag ibland varit dubbelt nervös så kommer det att bli ett minne för livet för oss båda!
Ulf Fembro, regissör, säger att berättelsen också handlar om vår tid, om ondskan som smyger sig in lite här och där. Det vi då kan göra är att sjunga och dansa – det är vårt motgift. Han är mycket glad över att ha fått arbeta med Körklangen och att projektet framförs i det fantastiska kulturhuset Najaden i Halmstad.
Körklangen har funnits i 80 år och är känd som ”kören som aldrig står stilla”. Flerstämmig sång kombineras med scenisk gestaltning och dans. Kören är ofta involverad i hela processen från idé till föreställning: Manusskrivande, val av musik, koreografi, kostym, scenografi och framförande på scen. Den här gången erbjuder samarbetet med Ulf Fembro ett färdigt manus och nyskriven musik, men Körklangen sätter ändå sin personliga prägel på framställningen av karaktärerna och byns varma gemenskap. Trots den tragiska olyckan och Järns förtvivlade kamp för sin familjs överlevnad är musikalens budskap att det är kärleken som mödan är värd i slutändan. Det visar sig i den poetiska ”Herres hage” som går som en röd tråd genom berättelsen.
Här i vår herres hage
I den tid som vi får hör vi hjärtat som slår
En kort liten tid får vi finnas
Och se hur mirakler blir till
En tid då det blir som man vill
Körklangen spelade föreställningen ”Fiskaren och Gud” tre gånger i mars 2024 på kulturhuset Najaden i Halmstad. Den bygger på en novell av författaren Ulf Nilsson och har dramatiserats av Ulf Fembro.
Medverkande
Manus och regi: Ulf Fembro
Musik: John och Fritz Fembro
Dirigent: Anna Mörner
Koreografi: Gustaf Jönsson
Illustratör och grafisk formgivare: Johanna Nolgård
Ljud: Joel Arwidson
Ljus: Marcus Enryd
På scen: Körklangen + Per Mörner Ringström m fl
Foto: Körklangen
Charlotte Flensburg
Universitetsadjunkt i teaterdidaktik
VFU-ansvarig
Högskolan för scen och musik
Göteborgs universitet
Comentarios